Η ιστορία της θεραπείας μασάζ χρονολογείται από το 3000 π.Χ. (ή νωρίτερα) στην Ινδία, όπου θεωρούνταν ιερό σύστημα φυσικής θεραπείας. Χρησιμοποιήθηκε από τους Ινδουιστές στην ιατρική της Αγιουρβέδα για την «υγεία της ζωής», η θεραπεία μασάζ ήταν μια πρακτική που πέρασε από γενιά σε γενιά για να θεραπεύσει τραυματισμούς, να ανακουφίσει τον πόνο και να αποτρέψει και να θεραπεύσει ασθένειες. Οι υποστηρικτές της Αγιουρβέδα πιστεύουν ότι η ασθένεια και η ασθένεια προκαλούνται όταν οι άνθρωποι δεν συγχρονίζονται με το περιβάλλον. Το μασάζ πιστεύεται ότι αποκαθιστά τη φυσική και φυσική ισορροπία του σώματος, έτσι ώστε να μπορεί να επουλωθεί φυσικά.
Καθώς ο πολιτισμός και η ιστορία εξελίσσονταν, οι θεραπευτικές μέθοδοι του μασάζ ταξίδεψαν στην Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία περίπου το 2700 π.Χ. Οι κινεζικές μέθοδοι μασάζ αναπτύχθηκαν ως συνδυασμός δεξιοτήτων και πρακτικών της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, των πολεμικών τεχνών και της πνευματικής εκπαίδευσης γιόγκα Βουδιστών και Ταοϊστών. Οι μέθοδοί τους έμοιαζαν πολύ με εκείνες των Ινδών, βασισμένες στην πεποίθηση ότι η ασθένεια προκλήθηκε από ανισορροπία ή ανεπάρκεια ενέργειας διαφόρων οδών. Οι αρχαίοι Κινέζοι ανέπτυξαν ένα κείμενο που ονομάζεται The Yellow Emperor’s Classic Book of Internal Medicine που σήμερα θεωρείται βασικό στοιχείο της θεραπείας μασάζ εναλλακτικής ιατρικής (βελονισμός, βελονισμός και φυτικές θεραπείες).
Μέχρι το 2500 π.Χ., η θεραπεία μασάζ είχε φτάσει στην Αίγυπτο , όπου απεικονιζόταν σε πίνακες τάφων. Οι Αιγύπτιοι πρόσθεσαν τις δικές τους τεχνικές αμαξώματος και τους πιστώνεται η ανάπτυξη της ρεφλεξολογίας, η οποία περιλαμβάνει την άσκηση πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία ή ζώνες στα πόδια και τα χέρια για να επιτευχθεί η επούλωση.
Αργότερα, μοναχοί που μελετούσαν τον Βουδισμό στην Κίνα έφεραν τη θεραπεία μασάζ στην Ιαπωνία το 1000 π.Χ. και έβαλαν τη δική τους ανατροπή, αποκαλώντας την «άνμα», αργότερα γνωστή ως Σιάτσου. Αυτή η τεχνική έχει σχεδιαστεί για να ρυθμίζει και να ενισχύει τα όργανα εξισορροπώντας τα επίπεδα ενέργειας μέσω της διέγερσης των σημείων πίεσης με την ελπίδα να φέρει φυσική αντίσταση στην ασθένεια.
Το μασάζ στην Αρχαία Ελλάδα και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Οι Αιγύπτιοι επηρέασαν τους Έλληνες και τους Ρωμαίους που χρησιμοποιούσαν τη θεραπεία μασάζ με διαφορετικούς τρόπους. Στην Ελλάδα, μεταξύ 800 και 700 π.Χ., οι αθλητές χρησιμοποιούσαν μασάζ για να περιποιηθούν το σώμα τους πριν από αγώνες και οι γιατροί συχνά εφάρμοζαν βότανα και έλαια σε συνδυασμό με μασάζ για τη θεραπεία διαφόρων ιατρικών παθήσεων. Ο Ιπποκράτης, ο «πατέρας της ιατρικής», αντιμετώπισε σωματικά τραύματα τον 5ο αιώνα π.Χ. με τριβή, μια τεχνική μασάζ, και ήταν ο πρώτος που συνέταξε ένα συνδυασμό μασάζ, σωστής διατροφής, άσκησης, καθαρού αέρα και μουσικής για την αποκατάσταση της ανισορροπίας της υγείας – μια θεραπεία που ακούμε ακόμα και σήμερα.