EN ATHINAIS MASSAGE

Το μασάζ είναι μια από τις πιο αρχαίες και αγαπημένες μεθόδους θεραπείας και χαλάρωσης, με ιστορία που χάνεται στους αιώνες και τις διαφορετικές κουλτούρες. Ανάμεσα στις πολλές τεχνικές που υπάρχουν, το deep tissue massage (μασάζ βαθιών ιστών) ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη προσέγγισή του στην θεραπεία των μυϊκών προβλημάτων και την ανακούφιση του χρόνιου πόνου. Το μασάζ αυτό επικεντρώνεται στα βαθύτερα στρώματα των μυών και του συνδετικού ιστού, χρησιμοποιώντας αργές, ισχυρές κινήσεις και πίεση, ώστε να διαλύσει τους κόμπους και να αποκαταστήσει την φυσιολογική λειτουργία του σώματος. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τα οφέλη και τις τεχνικές του deep tissue massage, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της υγείας και της ευεξίας μας.

Τι είναι το deep tissue massage;

Το deep tissue massage είναι μια θεραπευτική τεχνική που στοχεύει στα εσωτερικά στρώματα των μυών καθώς και του συνδετικού ιστού που περιβάλλει τους μυς, γνωστού ως περιτονία. Χρησιμοποιώντας σταθερή πίεση και αργές, βαθιές κινήσεις, ο θεραπευτής εργάζεται για να διασπάσει τον ουλώδη ιστό και να απελευθερώσει τις μυϊκές συμφύσεις ή κόμπους. Αυτοί οι κόμποι είναι ζώνες άκαμπτων μυών που επηρεάζουν αρνητικά την κυκλοφορία τους αίματος προκαλώντας πόνο και φλεγμονή.

Το deep tissue massage μπορεί να ανακουφίσει την ένταση που συσσωρεύεται από το άγχος, την άσκηση και τα παρατεταμένα προβλήματα στάσης. Είναι μια ιδανική λύση για όσους αντιμετωπίζουν:

  • Χρόνιο πόνο
  • Μυϊκούς τραυματισμούς
  • Τραυματισμούς που σχετίζονται με τον αθλητισμό
  • Καταπονημένους μυς από έντονες σωματικές δραστηριότητες

Η θεραπεία αρχίζει με ελαφριές κινήσεις για την προθέρμανση των μυών και στην συνέχεια εξελίσσεται σε βαθιά πίεση κατά μήκος των μυϊκών ινών. Το μασάζ βαθιών ιστών χρησιμοποιεί περισσότερη πίεση από άλλες μορφές μασάζ, όπως το σουηδικό μασάζ. Αν και μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσφορία κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο πόνος δεν πρέπει να είναι αφόρητος. Φροντίστε να επικοινωνείτε τις ανάγκες σας με τον θεραπευτή, ώστε να μπορεί να προσαρμόσει την πίεση ανάλογα.

Μετά τη συνεδρία, είναι πιθανό να αισθανθείτε κάποια παρατεταμένη ενόχληση. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Η χρήση ενός θερμαντικού μαξιλαριού ή ενός ψυχρού επιθέματος στις πληγείσες περιοχές μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση.

Πλεονεκτήματα του deep tissue massage

1. Ανακουφίζει από τον πόνο στην πλάτη

Ο πόνος στη μέση μπορεί να έχει μυριάδες αιτίες, από τη φυσιολογική γήρανση και την παρατεταμένη καθιστική αδράνεια μέχρι την έλλειψη άσκησης ή αντίθετα, την βαριά ανύψωση. Η κατάσταση αυτή μπορεί επίσης να προέρχεται από συγκεκριμένα νεύρα, όπως το ισχιακό νεύρο ή από μεγάλες μυϊκές ομάδες που υποστηρίζουν αυτή την περιοχή, όπως ο τετρακέφαλος οσφυϊκός και ο μέσος γλουτιαίος. Τα προβλήματα σε αυτές τις περιοχές είναι πιθανό να δυσχεράνουν απλές εργασίες, όπως το σκύψιμο ή ακόμη και το να βγείτε από το αυτοκίνητό σας.

Το βαθύ μασάζ ιστών απελευθερώνει τους ιστούς που μπορεί να προκαλούν τσιμπήματα στα νεύρα, βοηθώντας την ισχιαλγία. Αυτές οι τεχνικές αποκαθιστούν επίσης τη σωστή λειτουργία στις περιοχές που υποστηρίζουν το κάτω μέρος της πλάτης σας.

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι το βαθύ μασάζ ιστών μπορεί να παρέχει παρόμοιο επίπεδο ανακούφισης με τα κοινά ΜΣΑΦ, όπως η ιβουπροφαίνη.

2. Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Δεν είναι μυστικό ότι το άγχος και η ένταση αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, και το μασάζ βαθιών ιστών μπορεί να αντιμετωπίσει και τα δύο. Το deep tissue massage απελευθερώνει ενδορφίνες που χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας στο σώμα σας να αντλεί αίμα πιο εύκολα. Αυτά τα οφέλη, σε συνδυασμό με την αυξημένη κυκλοφορία του αίματος μετά τη συνεδρία, μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης.

Μια μελέτη του 2008 στο Journal of Alternative and Complementary Medicine διαπίστωσε ότι το μασάζ μπορεί να μειώσει τις διαστολικές, συστολικές και μέσες αρτηριακές μετρήσεις. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό κατά μέσο όρο σε 10 παλμούς ανά λεπτό.

Ποιές είναι οι κινήσεις του θεραπευτή κατά το deep tissue massage;

Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τα δάχτυλα, τις γροθιές, τις παλάμες και τους αγκώνες για να εντοπίσει τα σημεία που είναι σφιγμένα, «κρύβουν» την ένταση και μπλοκάρουν την καλή ροή της ενέργειας. Το μασάζ βαθιών ιστών είναι ιδανικό για την αντιμετώπισης της χρόνιας μυϊκής έντασης σε δύσκολα σημεία, όπως η πλάτη, η μέση και ο αυχένας. Αυτά τα σημεία συχνά πιάνονται καθημερινά λόγω του άγχους, της κακής στάσης σώματος, της ακατάλληλης στάσης κατά τη διάρκεια του ύπνου και της έντονης αθλητικής δραστηριότητας.

Συνοψίζοντας, το deep tissue massage προσφέρει μια ισχυρή και αποτελεσματική μέθοδο για την ανακούφιση της μυϊκής έντασης και του πόνου, συμβάλλοντας στη βελτίωση της φυσικής και ψυχικής ευεξίας. Αν και δεν είναι πάντα άνετο κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, τα μακροπρόθεσμα οφέλη του είναι αναμφισβήτητα, προσφέροντας ανακούφιση και αίσθημα αναζωογόνησης.

Καλέστε μας